DE KEIZER KARELSCHOUW VAN DE BRUGSE VRIJE
Op de Brugse Burg vind je - in de hoek van het plein - de Brugse Vrije, met binnenin de bekende Keizer Karelschouw.
​
Het Brugse Vrije was een rijk landbouwgebied en de naam van de
kasselrij van Brugge. Een kasselrij was een territoriale onderverdeling van een graafschap. Het had een eigen Burggraaf die zetelde op de Burg te Brugge. De Brugse kasselrij ontstond omstreeks 1000 en strekte zich uit langs de Noordzeekust vanaf de IJzer tot de (latere) Braakman bij Biervliet, en in het binnenland tot Diksmuide, Torhout en Eekloo. Pas in 1127 werd de stad Brugge uit het kasselrijterritorium losgemaakt.
Het Brugse Vrije was de grootste en rijkste kasselrij van Vlaanderen. Dit verklaart haar aanwezigheid op de Statenvergaderingen van Vlaanderen, als enig landelijk gebied naast de steden Brugge, Gent en Ieper (vanaf het einde van de 14e eeuw lid van de Vier Leden van Vlaanderen).
De ontwerper van de schouw is Lancelo(o)t Bondeel, geboren te Poperinge, gestorven te Brugge.
​Als kunstenaar van de renaissance was hij een veeldoener. In 1549 ontwierp hij twee triomfbogen naar Romeins voorbeeld ter gelegenheid van de blijde intrede van Keizer Karel te Brugge. Om de Brugse handel te bevorderen ontwierp hij een kanaal dat Brugge met de zee verbond. En zoals het een goed christen in die tijd betaamt schilderde hij vooral godsdienstige zaken.
Zijn dochter Anna huwde met zijn leerling Pieter Pourbus.
HET WAPENSCHILD VAN DE BRUGSE VRIJE
DE KEIZER KARELSCHOUW
EN DE VERSCHILLENDE PERSONAGES/
VERWIJZINGEN
Ogen schieten tekort om alle details van deze schouw uit 1530 in je op te nemen. Centraal staat Keizer Karel, in wapenuitrusting, met opgeheven zwaard en rijksappel. Hij wordt onder meer geflankeerd door zijn illustere grootouders: keizer Maximiliaan van Oostenrijk en Maria van Bourgondië. In de medaillons zijn ouders: Filips de Schone en Johanna van Castilië (Johanna de Waanzinnige). De schouw functioneerde als machtssymbool van de Habsburgse dynastie. De bovenkant van de schouw bestaat volledig uit eikenhout. Kleine albasten engeltjes sieren de hoeken onderaan. De schouw is een ontwerp van Lanceloot Blondeel. Hij zette verschillende specialisten aan het werk voor dit monumentale resultaat.