top of page
Bill-of-rights.jpg

POLITIEK IN DE 

NIEUWE TIJD

Begeleid zelfstandig onderzoek

POLITIEK IN DE NIEUWE TIJD

Alle informatie hieronder is aansluitend bij de korte cursustekst 'Politiek in de Nieuwe Tijd'

​

De filmpjes, het fotomateriaal en de tekst geven extra uitleg om zo makkelijker te verduidelijk hoe de verschillende politieke vormen in de Nieuwe Tijd ontstonden en floreerden. Belangrijk is vooral dat duidelijk wordt welke staatsvorm in welk land gehanteerd werd.

Oostenrijk en

de nederlanden

Keizerin Maria-Theresia en de geboorte van Jozef II

Maria-theresia en JOZEF II

Na de Spaanse Successieoorlog verwierf Keizer Karel VI (1685-1740) van het Rooms-Duitse Rijk met de in 1713 afgesloten Vrede van Utrecht het gezag over de Zuidelijke Nederlanden die hiermee onder het bewind kwamen te staan van de Oostenrijkse Habsburgers. Karel VI betoonde echter maar weinig interesse voor zijn pas verworven gewest en liet het dagelijks bestuur ervan over aan gevolmachtigde landvoogden. Het was zijn dochter, Maria Theresia die hem na zijn dood opvolgde. Ze gaf blijk over een groot politiek inzicht te beschikken waardoor ze erin slaagde om zonder veel tegenstand belangrijke hervormingen door te voeren. Zo moderniseerde ze bijvoorbeeld het onderwijssysteem door de schoolplicht in te stellen en zorgde ze dat er in het hele Rijk een uniforme rechtspleging werd toegepast. Na haar overlijden nam haar zoon Jozef II het roer in handen.

Maria-Theresia van Habsburg.jpg
Jozef II.jpg

Keizerin Maria-Theresia en haar zoon 'keizer-koster' Jozef II

Frankrijk en

het absolutisme

Wat is absolutisme -  kort uitgelegd

Frans I en de salamander

In 1515 werd Frans I koning van Frankrijk. Het wapen van Frans I is de salamander. Deze is onder andere terug te vinden op de plafonds en de muren van het Kasteel van Chambord in de Loirevallei. Na de overwinning van de Slag van Marignano bij Milaan regeerde hij over een machtig koninkrijk. Hij stuurde Jacques Cartier op ontdekkingsreis naar New Foundland en deze ontdekte daar de rivier St. Lawrence in Quebec. En hij maakte Frans de officiële taal van bestuur in plaats van het Latijn. In 1533, trouwde de tweede zoon van Koning Frans I, Hendrik II, met Catherine de Médicis, die regente werd. Zij hield van luxe en feesten en gedroeg zich als een ware prinses uit de Renaissance.

Studio_of_Joos_van_Cleve_Francis_I_of_Fr
salamander.jpg

Frans I en zijn embleem - de salamander (of vuurvaraan)

Lodewijk Xiv - de zonnekoning

Lodewijk-XIV-in-1648-Henri-Testelin.jpg

De jonge Lodewijk XIV

In de geneugden van de seksualiteit werd Lodewijk ingewijd door“…madame de Beauvais, de aristocratische wasvrouw van zijn moeder, die de zestienjarige tegen het lijf was gelopen toen hij net uit bad kwam en hem had meegetroond naar een naaikamertje, waar ze hem ontmaagde. De niet meer zo heel frisse dame bezorgde hem gonorroe (…) Lodewijk was seksueel buitengewoon actief. Hij was voor vrouwen onweerstaanbaar (hij wás per slot van rekening de koning) en had al snel de gebruikelijke maîtresses.(Wilkinson)

versailles-family-kids-activity-private.

Versailles in de tijd van de zonnekoning

“Lodewijk deed er alles aan om opzien te baren. Hij gaf de beste feesten; in heel Europa werden de boekjes verslonden waarin ze stonden beschreven. Versailles werd het grootste en hipste paleis ter wereld. Een eeuw later waren vorsten overal in Europa nog bezig imitaties op te trekken. De muziek aan zijn hof, de toneelkunst, bouwstijl, Franse taal – op bijna elk gebied werd Lodewijk door zijn tijdgenoten gezien als de alleenheerser over de goede smaak.” (L. Panhuysen)

Marie_Antoinette_Adult.jpg

Marie-Antoinette - de laatste koningin

Engeland: strijd tussen koning en parlement

Karl_I_av_England,_målning_av_Anthonis_v

Karel I van Engeland

Oliver Cromwell.jpg

John Cromwell: dictator

Van Karel II van Engeland tot aan de 'Bill of Rights': de Glorious Revolution

De Amerikaanse revolutie

De Amerikaanse revolutie in het kort

Op 4 juli 1776 verklaarden de koloniën zich onafhankelijk. De legers en milities van de nieuwe Verenigde Staten vochten onder leiding van opperbevelhebber George Washington tegen de Britten. Ze kregen hulp van Frankrijk, de Nederlandse Republiek en Spanje die door erkenning van de VS hoopten aartsvijand Engeland dwars te zitten. Na de Amerikaanse zege bij Yorktown in 1781 gaf het Britse leger zich over, maar op zee ging de krachtmeting tussen de Europese grootmachten nog door. De buitenlandse hulp bepaalde samen met de groeiende militaire knowhow van de Amerikaanse rebellen en gebrekkig inzicht aan Britse kant de uitkomst van de strijd. In 1782 draaide het parlement in Londen de geldkraan dicht en kwam een eind aan de oorlog.


De zogeheten Founding Fathers stelden in 1787 in Philadelphia op basis van verlichte principes een grondwet op die nog steeds, samen met de Bill of Rights (1791), de grondslag is van het Amerikaanse politieke en juridische stelsel. Bij de eerste presidentsverkiezingen, in 1789, won George Washington

47fd40e86280198781c12c6490d91f54.jpg

De 7 'founding fathers'

​

by-rembrandt-peale-3.jpg
benjamin-franklin_editedjpg.jpg
Stuart-george-washington-constable-1797.

De bekendste van de
'founding fathers':

​

Boven-links: Thomas Jefferson

​

Boven-rechts: George Washington

​

Links: Benjamin Franklin

De oorlogsdiscussie uit 'The Patriot'

bottom of page